• Home
 • Ervaar je grenzen

Ervaar je grenzen

Een veel voorkomende opmerking die ik hoor in coachtrajecten is:

Ik vind het lastig om vast te houden aan mijn grenzen, vaak heb ik er achteraf spijt van dat ik heb toegegeven.

Of:

Voor mij is het vaak erg onduidelijk wat of waar mijn grenzen zijn. Pas als iemand over die grens heen gaat wordt mij het duidelijk, maar dan is het al te laat.

Maar grenzen stellen is toch gewoon een kwestie van duidelijk zijn op het moment dat er iets gebeurt dat je eigenlijk niet wil.

Toch?

Voor veel mensen is dat makkelijker gezegd dan gedaan: duidelijke en overzichtelijke grenzen stellen en daar aan vast houden op de momenten dat dat voor jou belangrijk is. Vindt de ander je dan nog wel aardig? Wat verandert er aan de houding van de ander ten opzichte van jou als je vasthoudt aan wat jij belangrijk vindt? Bewaken van je grenzen houdt niet in dat je altijd maar moet vasthouden aan wat jij belangrijk vindt. Het houdt ook in dat je die grenzen moet kunnen loslaten op de momenten dat het voor jou wat op kan leveren. Als het jou uitkomt dus.

Maar is dat niet egoïstisch?

Als dat is wat in je opkomt dan zou je je af moeten vragen wat de relevantie is van die vraag. Het gaat toch immers om jouw grens, jouw ruimte? En waarom mag je daar niet egoïstisch bij zijn? Of bedoel je eigenlijk egocentrisch? En mag dat er zijn?

Ervaringsgericht leren met een paard: bewaak je grens

Stel dat je wordt gevraagd om in de ruimte (de rijbak) jouw grens neer te leggen met een stuk touw, in een cirkel. De grens die je legt kan van alles representeren: hoe de omgang is met je collega’s, je relatie of algemeen. Door de grens nu echt neer te leggen in bijvoorbeeld een grote cirkel, en in die cirkel te gaan staan ervaar je, voel je deze grens.

Opeens wordt er een paard in de rijbak gezet die, geïnteresseerd in jou, richting jou en je grens loopt. Hoe voelt dat? Wat gebeurt er met de energie in jou? En wat doet je ademhaling? De vervolgvraag is eenvoudig: hou het paard buiten je grens, maar raak hem niet fysiek aan.

En dan nu: De Verleiding.

Het paard wordt verleid om over je grens te gaan door te rammelen met voerbrokjes. En jij, als bewaker van jouw grens, moet ervoor zorgen dat het paard niet over die grens gaat, met alleen jouw lichaam en jouw energie en intentie.

Hoeveel energie zet je in? Voel je angst of onzekerheid? En hoe voel je je als het paard er inderdaad voor kiest om niet over je grens te gaan? Ervaar je de overwinning? Het succes? En ben je dan nu in staat om je energie te verlagen zodat het paard vlakbij je grens blijft, maar er niet overheen gaat? Heb je controle over het paard?

Vervolgens word je gevraagd om uit de cirkel te gaan en rond te lopen in de bak. Wat doet het paard? Grote kans dat het paard naar je toe komt om bij je te gaan staan. Wijst het paard je nu af? Vindt hij je aardig?

En hoe voelt het dat het paard nu dicht bij je staat, over je denkbeeldige grens heen?

Waarschijnlijk anders dan toen je druk bezig was met je grens te bewaken omdat je nu je grens, uit eigen controle, hebt losgelaten.

Bewaken van je grenzen is dus Vasthouden en Loslaten.

Meer informatie?

Laat je gegevens achter.

Gegevens

 • De Kouwenberg 2, Tilburg
 • 084 - 872 86 46
 • info@equinity.nl
 • NL 25 KNAB 0254881505
 • BTW: NL855699164B01
 • KvK: 64513920

Aangesloten bij

 • KREAC
 • NOBCO
 • EAGALA
 • EMCC
© 2017 Equinity BV | Alle rechten voorbehouden.