Gewaarzijn

Waarnemen, gewaarzijn, gaat om wat er IS.

Zonder verder oordeel over die waarneming.

Totaal onverschillig en zonder er over na te denken. Bij Gewaarzijn observeer je wat er is en niet wat je ervan vindt. Eigenlijk zorg je daarmee dat het onbewuste wat meer in je bewustzijn komt. Probeer voor jezelf maar eens stil te staan bij wat er allemaal om je heen gebeurt waar je je op dat moment niet bewust van bent. Door juist daar bij stil te staan en alleen maar te observeren en gade te slaan en het verder daarbij te laten zonder verdere be- of veroordeling, ben je in staat om je gedachten naar de achtergrond te schuiven.

Niet denken, maar ervaren. Alles mag er zijn.

Getuige worden van je omgeving, van de wereld waarin je leeft. Zien, ervaren, voelen en ruiken wat er is om je heen, als buitenstaander. Wanneer je dan toch gaat oordelen of er verder over na gaat denken, dan ben je niet meer aan het observeren of bezig met je gevoel en met ervaren.

Dan ben je bezig in je ratio.

En juist daar ontstaan interpretaties, onzekerheden, negatieve gedachten en een vaak continue stroom aan prikkels en gedachten over dingen die je allemaal nog moet doen. Immers: waar oordeel je over goed en kwaad? Over mooi en lelijk en over sociaal wenselijk en onwenselijk? Waar ontstaat status? En een negatief zelfbeeld? Wat bepaalt dat je nog van alles moet doen? Of wat je anders had moeten doen?

Juist… in je ratio.

Hoe fijn zou het dus zijn als je soms, heel bewust, even niet in je ratio bent? Want hoe meer je bezig bent in je ratio, hoe minder je bezig bent met het onbewuste. Je denken onderdrukt dat. Fijntjes en heel subtiel.

Maar je ratio heb je wel nodig. Het maakt nou eenmaal voor een deel wat je bent. Het gaat dus om het zoeken van een juiste balans tussen Ratio en Gevoel.

Paarden leven veel meer in het hier en nu dan ons, mensen. Paarden zijn niet bezig met de dag van morgen, veroordeling, goed of kwaad, mooi of lelijk. Ze zijn met name bezig met hun insticten, het onbewuste dus. In die zin kunnen paarden ons dus veel leren over hoe dat moet… gewaarzijn en waarnemen.

IMG_0074aGa zitten, ontspan, sluit je ogen en probeer te ervaren. Kun je de paarden voelen of horen? Bewegen ze? Zijn ze bij je in de buurt of gaan ze van je weg?

Wat doen de paarden onderling? Hoe ruiken ze? Neem je veranderingen waar?

En wat ervaar je nog meer? Voel je de wind? Hoor je vogels? Hoe voelt het bij jou als je voelt dat het paard bij je in de buurt is?

Verandert er dan iets bij je? En neem je daardoor een verandering waar bij het paard?

En wat dacht je nu?

Tags:

Comment

 • Goed artikel. Deze techniek heb ik ook toegepast vanuit de Mindfulness theorie. Naar mijn idee is dit de ultieme combinatie van Equine en mindfulness. Mijn ervaring is dat het op de midden lange termijn er echt voor zorgt dat je minder bezig bent met het verleden en de toekomst. Niet meer opzien tegen die afspraak of presentatie volgende week, maar genieten van het nu. Je leven is hierdoor veel zorgelozer.

Reacties zijn gesloten.

Meer informatie?

Laat je gegevens achter.

Gegevens

 • De Kouwenberg 2, Tilburg
 • 084 - 872 86 46
 • info@equinity.nl
 • NL 25 KNAB 0254881505
 • BTW: NL855699164B01
 • KvK: 64513920

Aangesloten bij

 • KREAC
 • NOBCO
 • EAGALA
 • EMCC
© 2017 Equinity BV | Alle rechten voorbehouden.